пятница, 16 сентября 2022 г.

Урок № 3 Зображення тварин

Презентація до уроку

 Дайте відповідь на питання:

- Що зображує анімалістичний жанр?

- Що потрібно знати, щоб намалювати тварину?

 - Яких ви знаєте художників-анімалістів?


Як відомо, анімалістичний жанр — це зображення тварин. Зображення тварин можна зустріти в графіці, живописі, скульпту­рі, декоративно-прикладному мистецтві.

         Майже вся історія вивчення тваринного світу пов’язана із зо­браженням на площині. Полотна видатних майстрів вражають ре­альністю зображень. А ще зображення тварин ми можемо зустріти у книжках. Деякий час тому не можна було уявити жодної дитячої книжки, художньої літератури, наукової енциклопедії без якісних ілюстрацій. Цілі покоління вивчали, як виглядала та чи інша тварина, за малюнками з книг. Тому головним завданням художника-анімаліста є точність зображення тварини. Як же народжується образ тварини? Пригадаймо слова Бертольда Брехта: «Мистецтво вимагає знань!» Знання зовнішності тварини, будови її тіла, особливостей поведінки та характеру — необхідна умова для створення чіткого образу. Художник здобуває це знання зі знайомства з живою натурою, спостерігає, робить замальовки. Усі художники починали зображувати тварин зі швидких начерків, адже тварина постійно рухається. Що ж таке начерк?

      Начерк малюнок невеликих розмірів, виконаний митцем нашвидкуруч; головне призначення начерку — стисла фіксація окремих спостережень. А лінія — головний елемент начерку.

Головне завдання начерків — вивчення натури, тому завершений малюнок можна зробити тоді, коли ви вивчили вашу модель і накопичили серію начерків, за якими можна працювати далі.

Зрозуміло, що без знання особливостей поведінки не вийде повноцінного образу тварини, але потрібно знати також її анатомію. Тварини різняться майже повною протилежністю форми, будови тулуба, довжиною лап і хвоста, якістю хутра та ін. Проте існують тварини, дуже схожі між собою: наприклад, представники родини котячих (леви, тигри, леопарди та домашні кицьки) або родини псо­вих (вовки та собаки).

Будова тіла тварин родини котячих

Часто у своїх роботах художник наділяє тварин людськими ри­сами, переживаннями, учинками — олюднює їх.


Домашнє завдання:

Намалювати улюблену тваринку у графічній тех­ніці.


Комментариев нет:

Отправить комментарий