понедельник, 19 сентября 2022 г.

Урок № 4 Анімалістика в скульптурі

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДО УРОКУ 

Дайте відповіді на питання

- Що називається скульптурою?

- Із яких матеріалів виготовляється скульптура?

- Які ви знаєте засоби виразності скульптури?

- Як називається жанр образотворчого мистецтва, який розпові­дає про тварин?

- За якими тваринами ви спостерігали? Що ви можете про них розповісти?

                   Цікавою темою для вивчення є аніма­лістика в скульптурі.  Фігури тварин зу­стрічаються у творчості майже всіх народів світу. Слово скульптура ввели в обіг римляни, воно означає вирізати, висікати. Вам вже ві­домо, що за формою зо­браження розрізнюють круглу скульптуру (сприймається зі всіх сторін) та рельєф (скульпту­ра на площині).

         Первісні дрібні фігурки тварин, виконані з глини, кісток, свідчать про велике значення тваринного світу в житті людини. На жаль, ці скульптури погано збереглися. А ось золоті прикраси дійшли до на­шого часу як новенькі. Вражають майстерністю вико­нання мініатюрні фігурки із золота, а звірі, зображені на виробах, дали назву цілому стилю — звіриний.

        Термін «анімалізм» уперше ви­користали 1831 року після виставки в Паризькому художньому салоні молодих скульпторів К. Фратена, А.-Л. Барі та О. Жуйонне, на якій вони представили мініатюрні фі­гурки тварин.

               Вам вже відомо, що до круглої скульптури належить, зокрема, скульптура малих форм, що призначена для прикрашання кабінетів, інших інтер’єрів. Її виготовляють із порцеляни, бронзи чи гіпсу тощо.

 Станкова скульптура також на­лежить до круглої скульптури — це скульптура, що близька до реаль­них розмірів тварини, автономна і не вимагає зв’язку з інтер’єром. Її можна переміщати з місця на місце, установлювати як усередині будів­лі, так і просто неба.

Монументально-декоративна скульптура — це статуї на фронто­нах та твори, призначені для парків і скверів, декорування фонтанів та ін.

Упродовж історичного розвитку зображення тварин сягнули неперевершеної монументальності й величі — як, наприклад, сфінкси у Давньому Єгипті, адже єгиптяни обожнювали тварин. Сфінкс — це створіння із тулубом лева та люд­ською головою, яке втілює зв’язок тваринного та людського начал у природі.

                 В усі часи вдячне людство спо­руджувало пам’ятники тваринам.

Поступово скульптури тварин почали з’являтися на вулицях єв­ропейських місць: барельєфи на фа­садах будівель, статуї левів біля парадних сходів, монументи верш­ників та ін.


Домашня робота:   Створення скульптури тварини.

Послідовність дій

1. Підготуйте матеріали для ліплення.

2. Вирішіть, образ якої тваринки бажаєте виліпити.

3. Розташуйте на видноті фотозображення улюбленої тваринки в анфас і профіль.

4. Визначте розміри майбутньої роботи, виміряйте пропорції всіх частин тіла тварини.

5. Зробіть замальовки олівцем, визначтесь із образом (реалістич­ним чи стилізованим).

6. У разі необхідності зробіть каркас із дроту. Він має бути міцним і не деформуватися.

7. Працюючи над образом, можете поєднувати різні матеріали (нитки, волосінь, природні матеріали та ін.), які найповніше розкривають задум.

Анфас (франц. en face — перед обличчям, спереду, в обличчя) — вид спереду.

Профіль (франц. profil) — вид збоку. 



Комментариев нет:

Отправить комментарий